Polyglot4Dev 2022

Op 6 oktober 2022 was het Delta Source team aanwezig bij de eerste editie van een unieke conferentie genaamd Polyglot4dev. De Polyglot4dev conferentie werd georganiseerd door Nayden Gochev van BGJUG en is de eerste in haar soort gericht op ontwikkelaars die al vertrouwd zijn met een bepaalde taal of technologie en die hun horizon willen verbreden en verschillende en nieuwe technology stacks willen ontdekken die in hetzelfde domein worden gebruikt. Deze eerste editie was specifiek gericht op Java-ontwikkelaars en introduceerde andere talen in hetzelfde domein zoals Scala (een meer functionele benadering van een objectgeoriënteerde JVM-taal), Kotlin (de taal die Java verving als de steunpilaar voor Android-ontwikkeling), Go (Google’s niet-objectgeoriënteerde taal die opgang maakt in het enterprise development domein) en vele andere zoals Google’s write-once-run-anywhere framework, Flutter.

Enkele opmerkingen van onze ontwikkelaars:

“Ook al zijn er zoveel alternatieven, Java blijft evolueren in het landschap en blijft relevant.”

“Het is interessant om te zien hoe de meeste JVM-talen op vergelijkbare wijze evolueren naar een meer expressieve syntax, met standaardbibliotheken die tal van features bieden. En dan zijn er talen als Go, die de tegenovergestelde benadering gebruiken met een meer eenvoudige en minder feature-rijke toolset, maar nog steeds met geweldige mogelijkheden die doen denken aan C.”

“Het Polyglot-concept is echt interessant en ik ga mijn horizon verruimen met Kotlin Multiplatform.”

“Het was echt interessant om te zien hoe Java zelf evolueert dankzij andere talen zoals Scala.”

“Ik hou echt van de evolutie van multi-language support in sommige talen zoals Kotlin, waardoor je native Java direct naast Kotlin kan schrijven en alles samen kan werken.”

De filosofie van een polyglot-ontwikkelaar sluit helemaal aan bij het ontwikkelteam van Delta Source. Het technologie-landschap verandert voortdurend. Nieuwe talen, frameworks en technology stacks komen en gaan terwijl er nieuwere en betere alternatieven worden geïntroduceerd. Wij bij Delta Source geloven heilig in de langetermijnvooruitzichten van Java in het enterprise domain, maar we weten dat onszelf beperken geen optie is. Naarmate de problemen die we oplossen complexer worden, vereisen de beste oplossingen langzaam maar zeker de toepassing van verschillende toolsets voor specifieke taken.

In een snel veranderende omgeving als deze kun je achterblijven door je niet aan te passen of je kunt reageren wanneer de verandering op je deur klopt voordat je stappen zet om te beginnen met leren…

Wij kiezen ervoor om wendbaar te zijn en ons voor te bereiden op de toekomstige multiplatformontwikkeling en volledig voorbereid te zijn als Polyglot-ontwikkelaars om mee het verschil te kunnen maken.