Nearshore software development: slimme keuze voor enterprise scalability?

In mijn hart ben en blijf ik een softwareontwikkelaar. Maar ik heb altijd genoten van de dynamiek van een goed geolied team, dat allemaal doet waar het goed in is om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Samen.

In het begin van de jaren 2000 had ik mijn eerste ervaring met offshore softwareontwikkelingsteams, toen ik werkte voor een bedrijf dat graag meer wilde leveren, sneller, tegen veel lagere tarieven voor een groot financieel instituut. Functionele eisen werden zeer gedetailleerd uitgeschreven en om de paar maanden kwam er een software release. Communicatie met de offshore teams was onregelmatig en bijna onmogelijk vanwege een taalbarrière en grote cultuurverschillen. Er was ook een grote discrepantie tussen het verwachte en het werkelijke opleidingsniveau van de mensen in deze teams. 

Het zal geen verrassing zijn dat de kwaliteit van de deliverables verschrikkelijk was, wat resulteerde in een veel langere time-to-market dan voorzien en hoge onderhoudskosten.

De IT-sector leerde en paste zich aan: ze zag in dat communicatie een grote hindernis was en dat het beter moest. De introductie van agile methodologieën hielp deze overtuiging te versterken. Veel bedrijven probeerden ontwikkelingscapaciteit aan te trekken in nearshore landen, waar cultuurverschillen en verschillen in tijdzones minder een probleem waren en waar communicatie minder een hindernis vormde. Toch was de motivatie vaker wel dan niet: “hoe kunnen we grotere marges krijgen”. Niet “waar vinden we goede mensen”. Ik wilde een verschil maken.

De jacht op talent is al tientallen jaren een uitdaging voor de hele IT-sector. Organisaties hebben vaak ambities die de capaciteit van hun huidige personeelsbestand overstijgen. Het werven van nieuw talent kan een langdurig proces zijn. In die gevallen is het belangrijk om een partner te hebben waar je op kunt vertrouwen. Een partner die het team kan leveren dat je nodig hebt en die met je mee kan groeien als je behoeften veranderen.

Ik heb het voorrecht gehad om met mensen van veel verschillende nationaliteiten te werken, die elk hun unieke cultuur meebrachten en elk mijn visie op de wereld verruimden. Ik ben een happy camper zolang ik efficiënt kan samenwerken met gekwalificeerde mensen met de juiste houding, die assertief, proactief en gepassioneerd zijn in wat ze doen. Daarom heb ik Delta Source de afgelopen 10 jaar mijn “thuis” genoemd.

Meer dan eens hebben klanten me na de eerste weken van samenwerking verteld dat ze meteen een verschil voelen. Wanneer samenwerking constructief wordt in plaats van frustrerend, dan ervaren klanten dat ook als verfrissend. En dat maakt me trots op wat we doen.

Terwijl ik deze blog schrijf zit ik 11 km in de lucht, onderweg naar onze collega’s in Delta Source Bulgarije. Ik kijk uit naar een week van samenwerken, bijpraten, onze nieuwste collega’s voor het eerst persoonlijk ontmoeten en zeker ook samen wat plezier maken buiten kantoor!

Joeri Leemans, managing partner Delta Source